Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια μέρα του Περιβάλλοντος που καθιέρωσε ο ΟΗΕ εδώ και 35 χρόνια, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τ. Υπουργός  Νίκος Σηφουνάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Απ' άκρο σ' άκρο ο πλανήτης εκπέμπει SOS για τις δυσμενείς περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές που έχουν επέλθει και οι συνέπειες τους είναι οδυνηρές για όλους και κυρίως για τις νέες γενιές.
Οι πολίτες πλέον ευαισθητοποιούνται και κινητοποιούνται αφού συνειδητοποιούν και τις δυσμενείς επιπτώσεις  αλλά και την ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα έχει στο επίκεντρό του το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο.
Οι κυβερνήσεις επιβάλλεται πια να εφαρμόσουν έναν στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Η πατρίδα μας η Ελλάδα, μπορεί μεν να μην είναι αυτό καθεαυτό βιομηχανική χώρα, την χαρακτηρίζει όμως υπερβολική ανοχή στην καταπάτηση θεσμοθετημένων κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος. Και δυστυχώς πολλές φορές οι πολίτες καταφεύγουν στην αυθαιρεσία, για κάλυψη ζωτικών βιοτικών αναγκών.
Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης όμως το έχει το οργανωμένο κράτος, με την ελαστικοποίηση εννοιών όπως π.χ. η δόμηση, τα δάση, η ρύπανση νερών και αέρα κ.α.
Το ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμα που πρόσφατα παρουσίασε, αναδεικνύει την προστασία του περιβάλλοντος ως έναν από τους κεντρικούς του στόχους και πάνω σ' αυτό βασίζει ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα σέβεται το μοναδικό ελληνικό περιβάλλον και θα το μετατρέπει σε συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, σε παράγοντα ευημερίας και αειφόρου ανάπτυξης για τους πολίτες.
Το πρόγραμμά μας ανάμεσα στ' άλλα προβλέπει:
- Δημιουργία Υπουργείου Περιβάλλοντος στην ευθύνη του οποίου υπάγονται τα δάση, ο αιγιαλός και η παραλία.
- Μέσα στην πρώτη τετραετία θεσμοθετείται το δασολόγιο και ολοκληρώνεται το κτηματολόγιο.
- Χωροθετούνται όλες οι λειτουργίες και δράσεις με δυνατότητα δόμησης για κατοικία στις εκτός σχεδίου περιοχές μόνο όπου χωροταξικά προβλέπεται.
- Προστασία της πεδινή και γεωργικής γης.
- Ολοκλήρωση και εξειδίκευση του θεσμικού πλαισίου για όλες τις προστατευόμενες περιοχές.
Για το ΠΑΣΟΚ οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: εκείνες που αφορούν τις συνεχώς επιδεινούμενες κλιματικές αλλαγές και εκείνες που αφορούν στην ενεργειακή και περιβαλλοντική προοπτική της χώρας.
Ιδιαίτερα για την  νησιωτική Ελλάδα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αν συνεχισθούν οι σημερινοί ραγδαίοι ρυθμοί υπερδόμησης της γης υψηλής παραγωγικότητας, τότε δεν θα καταστραφεί μόνο το τοπίο των νησιών, θα καταστραφεί ο τουρισμός και η οικονομία των νησιών».